Anda sudah membaca novel dan komik yang telah kami paparkan? Berapa bintang yang anda hendak beri? Cuma klik jumlah bintang di bawah setiap entri.

Tuesday, February 8, 2011

Penulis yang Disayang Tuhan

Jika anda penggemar karya Bahruddin Bekri, pastikan anda tidak ketinggalan untuk memiliki karya terbaru beliau yakni Penulis yang Disayang Tuhan (PYDT) yang kini sudah pun berada di kedai-kedai buku di seluruh Malaysia.


Ada seorang penulis yang putus asa.
Seorang pelajar 10 tahun yang taat kepada bapa.
Seorang gadis yang berada di hujung usia.
Tiga pendatang tanpa izin yang hidupnya disalut kecewa.
Dan lima penulis yang penuh rahsia.
Siapa penulis yang disayang Tuhan? Namun kisah ini lebih daripada sekadar itu.BERSAMA BAHRUDDIN BEKRI

Latar belakang penulisan dan antara karya yang sudah diterbitkan
Saya memang minat menulis sejak di bangku sekolah tetapi tidak pernah menghantar karya ke mana-mana media. Kemudiannya, selepas habis belajar dan memasuki dunia pekerjaan, minat menulis akhirnya bergandingan dengan usaha. Selama ini minat tanpa usaha dan sabar memang tidak boleh ke mana-mana. Jadi, mula serius menulis pada 2008. Sehingga sekarang, baru ada 12 buah novel yang diterbitkan.

Idea dan genre PYDT
Saya memilih genre ini kerana ideanya mudah. Ideanya datang daripada persekitaran. Walaupun idea datang daripada persekitaran tetapi ia tetap memberi pengalaman baru kepada pembaca. Bahagian ini yang sukar, iaitu menjadikan idea mudah itu menjadi sebuah cerita yang meninggalkan pengalaman baru kepada pembaca.

Cabaran dan pengalaman dalam menghasilkan PYDT
Cabarannya banyak. Ini kerana saya perlu banyak mengkaji subjek penulisan itu sendiri. Apa yang mahu diberitahu kepada pembaca dan diri sendiri kerana ia berkenaan penulisan. Cabaran lain adalah membina plot-plot yang penuh serabut, berbelit-belit dan menetapkan hati menulis kerana ia adalah ibadah. Ini memang susah.

Harapan terhadap novel PYDT
Laku dan menjadi bestseller serta memberi manfaat.

Projek novel akan datang
Meneruskan novel PELIT.

No comments: